Pyhä pizzasota

Pyhä pizzasota

Let’s face it – Suomessa on tällä hetkellä kolme suurta ongelmaa: työttömyys, ksenofobia, ja tärkeimpänä, halvat pizzat. Onneksi yksi näistä on jo lähellä ratkaisua.

Sosiaalinen media reagoi vahvasti Suomen poliisin halpoja pizzoja torjuvaan ”kärkihankkeeseen”, sillä se osui suoraan kansan herkkään ytimeen. Heräsi kysymys; eikö rauhan ja oikeuden valvojilla ole parempaa tekemistä kuin rohkaista ihmisiä sotajalalle rakkaita darraruokaloitamme vastaan?

Totta puhuen, puoleksi italialaisena, minusta tuntuu, että on minun velvollisuuteni pysäyttää keskustelu hetkeksi, astua pois bisnessaappaistani ja keskittyä tämän kaaoksen keskellä ongelman todellisiin uhreihin – nimittäin pizzoihin. Suomessa on kehittynyt vuosien saatossa vakiintuneet menetelmät pizzan valmistamiseen, ja nämä menetelmät ovat valitettavasti hyvin kaukana alkuperäisestä käsityöstä ja raaka-aineiden filosofiasta pizzan ympärillä. Esimerkiksi, valitettavan monen pizzanpyörittäjän juustoraasteista on juusto kaukana. Nyt puhutaan tuotteista, jotka sisältävät puolet Edam-juustoa ja puolet tärkkelystä, puhumattakaan lukuisista lisäaineista ja E-koodeista. En edes halua sukeltaa tätä syvemmälle. Sanottakoon vain, että ”kinkku” on aika laaja käsite.

Pointtini on tämä: olisi synti kategorisoida nämä antikulttuuriset ruoat joksikin muuksi, kuin mitä ne ovat. Come on, ei laiteta näitä lättyjä samaan joukkoon oikeiden pizzojen kanssa. Se olisi epäkunnioittavaa jokaista kunnianhimoista pizzakokkia kohtaan. Laitetaan ne samaan sakkiin lörtsyjen ja jauhoisten ”grillimakkaroiden” kanssa.

Poliisien syväanalyysin mukaan raaka-aineet tällaiseen pitsaan maksavat 2,30€. Jos minä pystyn paistamaan aidon, maukkaan ja E-koodi-vapaan italialaisen pizzan kotona alle 2,30 eurolla, eikö olisi kohtuutonta vaatia, että budjettiravintoloiden pizzojen raaka-aineiden pitäisi maksaa enemmän? Jos aikojen saatossa jostain ruoasta on puhuttu köyhän miehen ateriana, on se ollut pitsa. Rikkautta on se, että sekä kuuden euron darralätyille että aidoille italialaisille kiviuunipizzoille löytyy syöjiä. Joten annetaan kaikkien pitsojen kukkia!

Harmaata taloutta löytyy kaikkialta, joten muistakaa kysyä sitä kuittia – ostitte mitä tahansa.

Suomi uuteen nousuun

No Comments

Post A Comment